Také se potýkáte s tím, jak uskladnit čerstvé pečivo, aby bylo měkké a křupavé, když ho potřebujete servírovat? Mám tu pro vás několik rad a tipů, kam pečivo rozhodně nedávat a kde si naopak zachová svou čerstvost. 

Košík s pečivem

Na začátek je třeba říct jednu důležitou věc. Aby vám pečivo vydrželo dlouho čerstvé a křupavé, je důležité, aby bylo kvalitní. Nekvalitní pečivo si nikdy nemůže uchovat svou čerstvost a křupavost, protože ji nikdy nemělo. Mohlo být jen ještě teplé a měkké na omak, ale tyto vlastnosti velmi rychle ztrácí. Jestliže si pečete chléb, housky rohlíky a jiné dobroty sami doma, tak máte zčásti vyhráno.

Pojďme se tedy podívat na to, co s pečivem dělat a co rozhodně ne!

1. Skladování pečiva v lednici

Uchovávat pečivo v lednici není rozhodně dobrý nápad. Jestliže potřebuje uložit pečivo krátkodobě, například na uskladnění hotových obložených chlebíčků nebo chuťovek pro plánovanou návštěvu, pak to nebude takový problém. Ale rozhodně se do lednice nedává pečivo k uskladnění, aby si udrželo svou čerstvost. Pečivo do sebe natahuje okolní vlhkost a pachy. A to mu zcela jistě nijak neprospívá. Většina lidí ho v lednici uskladňuje v igelitových sáčcích. Takto uložené pečivo rychle zplesniví. 

2. Ukládání do igelitových a mikrotenových sáčků a tašek

Taky patříte mezi ty lidi, kteří používají igelitové sáčky na pečivo? Tak zbystřete. Tenhle způsob nakládání s pečivem je opravdovým nešvarem. V neprodyšném igelitu pečivo "gumovatí", snadno a velmi rychle plesniví díky vlhkosti, která se v sáčku nebo tašce drží. 

3. Balení pečiva do bavlněné utěrky nebo plátna

Naše babičky radily zabalit pečivo (chléb, rohlíky, housky) do plátna nebo utěrky a položit ho na ošatku. Když pečivo dýchá a utěrka nebo plátno absorbuje okolní vlhkost, pak vám v dobré kvalitě vydrží několik dní.

4. Chlebník - nejlepší místo pro pečivo a chléb

Nejlepším způsobem, jak uchovat pečivo dlouho čerstvé, je, uskladnit ho v chlebníku. Já doporučuji proutěný chlebník. Je lehký, vzdušný a pečivo a chléb si v něm dlouho uchovají své vlastnosti. Chlebníky, které nabízím, jsou tvořeny dvěma částmi, poklopem a tácem. Oba díly se dají, v případě potřeby, použít samostatně. Poklop může posloužit na přikrytí bábovky na stole, tác využijete také jako servírovací. Tyto chlebníky se dají položit i na stůl a použít k servírování přímo. Pečivo zůstane křupavé a chutné i pro ty, kteří přijdou ke snídani později. 

Chlebníky vyrábím z pedigového proutí. Jedná se o přírodní materiál, který dokáže absorbovat část vzdušné vlhkosti a brání osychání pečiva. Do chlebníku se nedostane přímé světlo, které má negativní vliv na kvalitu a trvanlivost chleba. 

Tak už víte, kde budete skladovat pečivo a chléb? No přece v chlebníku z pedigového proutí! 

Nákupem těchto chlebníků nezískáte jen prostor na skladování pečiva, ale i multifunkčního pomocníka do domácnosti. Když si navíc uvědomíte, že každý kus je vyráběný ručně, máte doma vlastně originál, který nikdo jiný nemá. Protože vyrobit 2 naprosto totožné, je nemožné. Výrobky nepadají ze stroje, ale každý chlebník je vytvarovaný pěkně v ruce s tou největší precizností a pečlivostí.

Chlebník z pedigového proutí